Bezpečné odkladanie bicyklov

Bicykel má pre cyklistu nielen finančnú hodnotu (ktorá býva niekedy prekvapujúco vysoká), ale aj hodnotu emocionálnu – prešiel s ním už kus Slovenska, Čiech či Európy, má ho vyladený na svoju potrebu a postavu, pozná už jeho muchy či silné stránky. Preto každý cyklista ocení bezpečný odkladací priestor, keď sa ide najesť či prenocovať a aj sa podľa toho rozhoduje pri výbere zariadenia, ktorého služby využije.

Opíšem dva základné druhy odkladania bicyklov: bicyklová miestnosť (garáž) a stojany pre bicykle.

BICYKLOVÁ MIESTNOSŤ

je najlepší spôsob odkladania bicyklov v zariadení cestovného ruchu. Základom je, aby ľahko prístupná s bicyklom a najmä bola uzamykateľná a aby prístup do nej mali iba majitelia bicyklov v nej uskladnených. Výhradný prístup je možné zabezpečiť kľúčom alebo vstupnou kartou, ktorú majiteľ bicykla dostane pri check-in a má ho po celý čas pobytu. Vhodnou alternatívou môže byť preukaz, ktorý majiteľ bicykla dostane pri check-in a na základe ktorého dostáva vždy klúč od miestnosti na recepcii, Nie je to však optimálne riešenie, pretože majiteľ bicykla potom ešte musí ísť zaniesť klúč naspäť na recepciu a často sa stáva, že na to zabudne. Navyše, ak je cyklista sám, tak je bicykel nestrážený, kým ide vrátiť klúč.

Určite nie je vhodný spôsob (aj keď je dnes bohužiaľ najčastejší), keď si treba ísť klúč pýtať na recepciu a personál ho vydá bez akéhokoľvek overenia, či tam daná osoba naozaj má bicykel. Stačí chvíľa pozorovania a zlodejovi v takomto prípade nič nebráni v tom, aby v kľude a pohodlí bicykle z bicyklovej miestnosti ukradol. Tento nedostatok môže mierne eliminovať kamera v bicyklovej miestnosti, ale skúsenosti ukazujú, že personál recepcie monitor nesleduje dostatočne pozorne a je úplne jednoduché zabaviť ho niečim iným a odpútať jeho pozornosť.

Aká kapacita? 
Bicyklová miestnosť by mala byť dostatočne priestranná pre zaparkovanie dostatočného počtu bicyklov. Nie je možné povedať, aký je „dostatočný počet“, to ukáže až prax danej prevádzky. Dôležité je, aby boli zaparkované bicykle ľahko prístupné a teda aby sa pri parkovaní či vyberaní jedného bicykla nepoškodili ostatné, ktoré tam sú.

Treba v miestnosti stojany? 
Pre začiatok netreba, aby v bicyklovej miestnosti boli nejaké špeciálne stojany na bicykle, postačí opretie o stenu či o zariadenie miestnosti. Ak to však s cykloturistami myslíte vážne, tak skôr či neskôr do stojanov investujete, pretože jednak nimi lepšie využijete kapacitu miestnosti a jednak správne stojany zabraňujú poškodeniu bicyklov pri prevádzke miestnosti.
O vhodných stojanoch sa dočítate nižšie. .

Aké vybavenie? 
Je vhodné, ak je v bicyklovej miestnosti aspoň základné servisné vybavenie, ktoré v podstate nič nestojí a klient ho ocení (pozri sem o servisnom vybavení). Vhodných je aj niekoľko elektrických zásuviek pre nabíjanie e-bicyklov, pričom zariadenia, ktoré to s cykloturistami myslia vážne, môžu postupne investovať aj do nákupu nabíjačiek, nie sú drahé a môžu byť pre majiteľov e-bajkov silnou motiváciou pre výber zariadenia (týka sa najmä reštaurácií, ktoré navštevujú cyklisti pri jednodňových výletoch a teda si nevozia nabíjačku so sebou).

Bicyklová miestnosť nemusí byť určená špeciálne na bicykle. V zime to môže byť lyžiareň, môže ísť napríklad aj o veľkú kotoľňu či dieľňu, prevádzkovú garáž a pod., ale vždy musí byť uzamykateľná a uzamknutá a vždy tam musí byť dostatok voľného priestoru pre niekoľko bicyklov.

Treba bicykle v bicyklovej miestnosti zamykať?
Odporúčajte klientom bicykle si zamykať, aj keď máte kvalitnú bicyklovú miestnosť. Možno sa to zdá ako prehnaná opatrnosť, ale nikdy neviete, kedy zlyhá ľudský faktor a do miestnosti sa dostane nepovolaná osoba. Zamknutý bicykel sa vždy kradne ťažšie ako nezamknutý a navyše aj majiteľ bicykla aj majiteľ zariadenia je lepšie chránený pre prípadné poistné vysporiadanie.

Sú aj iné riešenia? 
Ak ubytovacie zariadenie nemá možnosť vytvoriť bicyklovú miestnosť, tak sú aj iné núdzové riešenia. Napríklad zamykacie cykloboxy, ktoré sú bezpečné, ale nákladné. Je možné ich umiestniť napríklad na dvore zariadenia. Vhodným riešením je aj uzamykateľná „cykloklietka“ vo dvore zariadenia (musí však byť chránená proti dažďu) alebo v parkovacej garáži. Ako najmenej vhodné, ale stále ešte prijateľné riešenie, je parkovanie bicyklov pri recepcii alebo v jej priamej viditeľnosti, ale v takom prípade je potrebné klientov vyzvať, aby si bicykel zamykali, inak personál recepcie nemá šancu vedieť, kto je skutočným majiteľom bicykla.

STOJANY PRE BICYKLE

sú riešením najmä pre reštaurácie, hrady, jaskyne a pod., kde návštevník zotrvá iba niekoľko hodín. Určite nie sú vhodné pre ubytovacie zariadenia, kde bicykle ostávajú na noc – a to ani v prípade, že sú snímané kamerou. Aj tie najkvalitnejšie stojany nie sú dostatočne bezpečným riešením, pripravený zlodej z nich vie ukradnúť bicykel za pár sekúnd, keďže cykloturisti si zo sebou nevozia naozaj kvalitné zámky (vážia totiž 2-3 kg a zaberú veľa miesta).

Niekoľko základných odporúčaní pre stojany:

  • je dobré, ak sú stojany kryté pred dažďom a slnkom, napríklad samostatným prístreškom, predĺženou strechou zariadenia a pod.;
  • ak je to možné, treba stojany umiestniť tak, aby na ne bolo vidieť z reštaurácie, z pokladne a pod.;
  • stojany treba umiestniť na verejnosť, kde sa premelie veľa ľudí, samozrejme nie tak, aby zavadzali, ale tak, aby bolo vidno každého, kto sa pri nich motá s kliešťami na reťaz, vrtačkou či iným podozrivým náradím a či dokonca také náradie aj používa;
  • zariadeniu sa nepochybne oplatí investovať niekoľko desiatok eur do niekoľkých kvalitných zámov typu „U“ alebo „masívna reťaz“ a poskytovať ich na požiadanie; bežné zámky totiž pripravený zlodej prekoná za pár sekúnd;
  • vzdialenosť medzi stojanmi musí byť najmenej 100 cm, radšej ešte viac; častá je snaha „narvať“ na dané miesto čo najviac stojanov, ale ak sú k sebe bližšie ako 100 cm, tak sa k sebe nezmestia dva väčšie bicykle (napríald s turistickými brašňami a pod.) – veď už len bežná šírka riaditiek horských bicyklov je 70 cm.

Aký je dobrý stojan? 
Základom dobrého stojana je, že sa oň môže bicykel oprieť rámom (teda nie zasunutím kolesa) a rám bicykla sa dá k stojanu zamknúť. Najtypickejším príkladom  je obrátené „U“ a nespočet jeho variantov, fantázii sa medze nekladú. Stojan musí byť byť upevnený k podkladu tak, aby ho nebolo možné vytrhnúť či vyšroubovať, prosté vyvŕtanie dier a pripevnenie skrutkami určite nestačí – pre pripraveného zlodeja nie je problém ich za pár sekund vyskrutkovať a zámok bicykla vyvliecť.
Stojany, do ktorých sa iba zasúva koleso, sú veľmi nevhodné. Áno, dajú sa kúpiť hotové a sú lacné, ale jednak poškodzujú bicykel (vykrivujú koleso, môžu poškodiť brzdový kotúč alebo prehadzovačku) a jednak neumožňujú bezpečené zamknutie bicykla o rám, ale iba o koleso, čo je pre zlodeja záležitosť 5 sekúnd.

Pozrite si video, ktoré dobre vysvetľuje, prečo sú nasúvacie stojany zlé a obrátené „U“ a ich varianty dobré (link vedie na Youtube, 2:18 min).

Pozrite si fotogalériu vhodných cyklostojanov.

… a na záver:
Nezabudnite, nič (samozrejme okrem úsmevu) nepriláka cykloturistu do vášho zariadenia lepšie, než bezpečné odkladacie miesto pre jeho bicykel. Môžete mať postele z nebesami či najlepšie gurmánske špeciality, ale ak u vás zmizne jeden jediný bicykel, v čase internetu a sociálnych sietí prídete o početnú zázazmícku skupinu cykloturistov za pár desiatok minút.

Dobré stojany pred Turistickým informačným centrom v Trnave. Umožňujú opretie a zamknutie o rám, sú na viditeľnom mieste. Nevadí, že nie sú chránené proti dažďu a slnku, keďže v infocentre sa cyklisti zdržia iba pár minút. Trnavské TIC je certifikované Vitajte, cyklisti!

AK SA CHCETE DOZVEDIEŤ VIAC, TAK ZOPÁR EXTERNÝCH ZDROJOV:

Pridaj komentár