Servisné náradie pre cyklohostí hotelov a penziónov

Servisné náradie pre cyklohostí hotelov a penziónov

Cykloturisti si zvyčajne vozia zo sebou jednoduché servisné náradie – prinajmenšom multikľúč, sadu na lepenie, minipumpu, zvyčajne aj náhradnú dušu a niekedy aj bombičku so stlačeným vzduchom na nafúkanie pneumatiku. Zvládnu s tým malé opravy a nastavenia. Poteší ich však, ak v hoteli, penzióne či reštaurácii nájdu aj solídnejšie náradie, s ktorým sa predsa len robí lepšie.

Základným riešením je box s náradím (toolbox), ktorý je možné prenášať, vyniesť na dvor, na chodbu, do garáže a pod. Iste, nemusí to byť práve parádny toolbox, postačí aj debna či pevná krabica, ale zase toolbox je jednorazová investícia pár euro a predsa len to vyzerá lepšie a je to praktickejšie. Je možné kúpiť aj celé sady servisného náradia v kufríku, ale myslím, že pre začiatok je to zbytočné, nie sú totiž úplne lacné. Ak život ukáže, že to treba, kúpiť to môžete kedykoľvek.

Náradie nemusí byť nové, ale musí byť funkčné. Nemalo by ísť o cestovnú (vreckovú) sadu cyklonáradia, keďže tú si väčšinou cyklisti nosia so sebou, ale o štandardné náradie, ktoré je príliš veľké a ťažké na to, aby ho cyklista vozil so sebou, ale poskytne oveľa lepšiu službu.

Dôležitou a veľmi vítanou súčasťou sady náradia je pumpa. Nemalo by ísť o cestovnú minipumpičku, ktorú cyklisti nosia so sebou, ale o veľkú dielenskú pumpu, s veľkým objemom, manometrom a oporou pre nohy. Na rozdiel od minipumpičky ňou pneumatiku nafúkate niekoľkými zdvihmi. Nie je potrebný drahý model, svoje poslanie dobre splnia aj lacnejšie pumpy.

Vítanou súčasťou náradia je aj nastaviteľný stojan, do ktorého je možné bicykel uchytiť za rám a umožniť tak točenie kolesami a pedálov. Ide však o drahú súčasť cyklodielne a tak jej zaobstaranie je potrebné dobre zvážiť. Alterantívou môže byť aj servisný záves na stenu.

O správnom náradí sa môžete poradiť v servise či predajni bicyklov, kde vám nielen poradia, ale vám ho aj predajú (najmä špecializované cyklonáradie, ktoré nemáte vo svojom zariadení a nie je dostupné v bežných predajniach). Zároveň sa môžete dohodnúť aj na poskytovaní služby servisu a opráv bicykla vašich hostí na objednávku.

Čo by prinajmenšom malo byť vo vašej sade náradia? 
– kombinované kliešte (kombinačky);
– kliešte;
– plochý skrutkovač stredný;
– krížový skrutkovač stredný;
– nitovač reťaze na opravu pretrhnutej reťaze;
– sada kvalitných inbusových kľúčov od 1,5 mm do 12 mm
– sada vidlicových kľúčov veľkosti 8-10, 11-12, 13-14, 15-16 a 17-18
– lepenie na opravu defektov;
– pumpa na nahustenie duše – najlepšie veľká nožná pre všetky tri druhy ventilov;
– montážne páky na demontáž pneumatiky z ráfika;
– centrovací kľúč na kolesá;
– lepiaca páska – strieborná či čierna „duct tape“
– sada jednorazových plastových („elektrikárskych”) rýchlopások;
– sprej – olej na mazanie reťaze, prehadzovačky, bowdenov a pod. (nie WD-40!);
– handry na čistenie a utieranie;

Dalšie možné rozšírenie sady: .
– viac veľkostí skrutkovačov, klieští a pod.;
– sada nástrčkových kľúčov;
– montážny stojan na bicykel, umožňujúci krútenie pedálmi.
– základné náhradné diely a výstroj bicykla, napr. duše, osvetlenie a pod. (môže byť aj na predaj);
– pracovný stôl (ponk) so zverákom;
– lampa alebo čelovka pre večerné opravy.

Ak máte akékoľvek otázky, spýtajte sa nás 

Náradie v Športhoteli Štúrovo, ktorý je certifikovaný Vitajte, cyklisti!

Pridaj komentár