Starajte sa o cykloznačkárov!

Starajte sa o cykloznačkárov!

Z času na čas dostávame (nielen) od zariadení, certifikovaných Vitajte, cyklisti!, či má zmysel  podporovať cyklotrasy v regióne a ak áno, tak ako.

Takže áno, má to zmysel. Čím viac kvalitných cykloturistických trás či bajkových trailov vo vašom regióne bude, tým väčšia je šanca, že doň prídu cykloturisti. A ak doň cykloturisti prídu a vy ich dobrým marketingom nalákate práve do svojho hotela, penziónu či reštaurácie, tak vám prinesú zisk. Možno nie veľký, ale nejaký určite. Takže ak veríte takýmto spojeniam, podporujte cykloznačkárov a trailbuilderov okolo vás.

Ako podporiť?

Dar
Samozrejme, asi najlepšie sú peniaze. Značkár vie, čo potrebuje a ak mu dáte nejaké prachy, dobre ich využije. Značkári aj trailbulderi zvyčajne majú nejakú organizáciu, zvyčajne je to občianske združenie, ktoré má svoje IČO a tak môžete uzatvoriť aj potrebnú darovaciu zmluvu, prípadne zmluvu o spolupráci a pod. Ako však vieme, takéto peniaze idú zo zisku, nemôžete si ich dať do nákladov, čo vás môže odradiť…

“Dve percentá”
Ďalším dobrým spôsobom je asignácia dane z príjmu právnických osôb, čo je mechanizmus známy pod termínom “dve percentá“. Aj keď, povedzme si pravdu, v prípade právnickej osoby ide o 2% iba v špecifickom prípade – ak ste v danom roku darovali financie aspoň vo výške 0,5% dane z príjmu. Ak ste nedarovali nič, tak asignácia bude “iba” 1%, ale aj to poteší :-). Veľkou výhodou “dvoch percent” je, že vás to nič nestojí a klub, ktorému peniaze poukážete, dostane vždy raz do roka “voľné” peniaze. Keby ste pritom “dve percentá” nepoukázali, tak skončia v štátnej kase, zatiaľ čo ich poukázaním skončia adresne u toho, koho chcete podporiť. Iba pre úplnosť, klub musí “vaše” peniaze použiť na verejnoprospešné účely, značenie cyklotrás a budovanie cykloinfraštruktúry medzi ne patrí.
Ak chcete asignovať percentá, poraďte sa s vašim účtovníkom, on presne vie, ako sa to robí a verte, že je to jednoduché, len pár kliknutí myškou.

Charitatívna reklama
Ide o nový finančný nástroj, ktorý, priznávam, zatiaľ veľmi neovládam. Ale zdá sa, že ide o veľmi silný nástroj a zrejme aj lepší a jednoduchší, ako sú “dve precentá”. O čo ide? Neziskovka, teda napríklad cykloznačkársky klub, môže vo svojich výstupoch (smerovníky, mapy, pozvánky, letáky, webové stránky a pod.) propagovať vaše zariadenie. Vy mu za to zaplatíte normálne ako za každú inú reklamu a po zaplatení si tieto výdavky ako pri každej inej reklame zaradíte do daňových výdavkov. Vtip je v tom, že cykloznačkári nemusia z tohto príjmu (ak je do výšky 20.000 €) platiť daň z príjmu! Teda samozrejme, ak peniaze použijú na verejno-prospešné účely a ako sme už napísali, značenie cyklotrás a budovanie cykloturistickej infraštruktúry medzi ne patrí.
Príslušné zákony sú úplne nové a viac sa dozviete napríklad v tomto článku.

Úhrada nákladov
Značkári a trailbuilderi majú svoje náklady – náradie, farby, benzín či naftu, prenájom strojov a pod. Môžete sa s nimi odhodnúť, že niektoré z nákladov uhradíte vy. Stačí potom vypýtať si bloček z obchodu alebo sa dohodnúť s dodávateľom, že faktúru vystaví na vašu firmu. Treba si však uvedomiť, že takéto náklady nemusia byť prípadnou daňovou kontrolou uznané ako oprávnené pre zníženie základu dane, respektíve že budete musieť vedieť preukázať, ako vám takáto úhrada pomohla pri tvorbe vášho produktu. Ale zase to v niektorých prípadoch nemusí byť až taký problém. Napríklad ak je súčasťou vášho penziónu záhrada, tak vám zrejme daniari uznajú nákup základného náradia na údržbu záhrady – nejaká tá lopata, rýľ, krompáč, pílka… 

Pohostinnosť a výpomoc
Toto je jednoduchá vec. Poskytnite značkárom pri ich práci pohostenie, pitie a pod. Práca v teréne je namáhavá, treba jesť a piť. Napríklad pri väčších brigádach poskytnite obedové baličky, minerálku či uvarte guláš, pripravte záverečnú opekačku, narazte sud piva. Nemusí ísť len o pohostenie na brigáde, môžete napríklad pri prácach poskytnúť dopravu osôb a materiálu či náradie a samozrejme  sa môžete do práce osobne zapojiť.
Ak vediete ubytovacie zariadenie, tak je jednoduchou formou poskytnutie ubytovania pre brigádnikov, novinárov, donorov a pod. Ak máte reštauráciu, poskytnite im obed či večeru…

Administratívne práce
Papiere, papiere, papiere… Tvorba trailov a cykloturistických trás vyžaduje veľa papierovačiek a samozrejme aj účtovníctva. Ak vám to nerobí problém, môžete pomôcť s byrokraciou. Partia pracuje v teréne a vy alebo vaši ľudia zatiaľ sledujete lehoty, napíšete žiadosť či odvolanie, vyúčtujete projekt, vediete klubu účtovníctvo, skontrolujete zmluvu… terénari sa tomu iste potešia 

Propagácia a presadzovanie cykloturistiky
Toto je široká oblasť, kde cykloznačkárom a trailbuilderom pomáhate nepriamo. Ste členom organizácie cestovného ruchu? Navrhnite a presadzujte financovanie cykloturistických trás a trailov. Ste poslancom zastupiteľstva alebo máte na niektorého z nich vplyv? Opäť, navrhnite a presadzujte budovanie a financovanie cykloturistických trás a trailov. Ste často v médiách? Spomeňte na kameru či do mikrofónu, za akú dôležitú považujete cykloturistiku. Chodia k vám známe osobnosti? Posaďte ich u vás na bicykel, odfoťte a zaveste fotky na internet – spropagujete nielen svoje zariadenie, ale aj bicyklovanie vo vašej destinácii.
Umiestnite na viditeľné miesto vo vašom zariadení pekné cyklofotografie či mapu cyklotrás, poskytujte cyklomapy a letáky vašim hosťom, opíšte cykloturistické možnosti na vašom webe.

Chcem pomôcť, tak komu?
Ak usúdite, že cykloturistika vo vašej destinácii stojí za podporu, ale neviete, komu by ste takto mohli pomôcť, spýtajte sa. Napríklad organizácia cestovného ruchu vo vašom regióne by mala vedieť, kto znači a udržiava cyklotrasy. Poradiť môže prípadne aj obecný či mestský úrad alebo odbor cestovného ruchu na samosprávnom kraji. No a ak si predsa len neviete rady, spýtajte sa nás. Poznáme značkárske kluby a staviteľov tratí na celom Slovensku, poradíme, dohodneme. Poradíme aj v účtovníckych a daňových otázkach, máme s tým skúsenosti.

Tak čo, idete na to?

Pridaj komentár